Op de leeftijd van 82 jaar is na een kort ziekbed overleden de bekende Rotterdamse oud journalist Aad Wagenaar, die in zijn actieve jaren deeluit maakte van de redacties van Het Vrije Volk en de Haagsche Courant. Ook was hij auteur van diverse boeken, waaronder enkele over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, zoals het bombardement op Rotterdam en het Sinti-meisje Settela Steinbach. In 1990 kreeg hij samen met zijn collega Paul van Beckum van de Haagsche Courant de Prijs voor de Dagbladjournalistiek voor een reeks artikelen over de Nederlandse adel.
Het onderzoek van Wagenaar naar de identiteit van het Sinti-meisje met het hoofddoek is historisch. Zij stond op een Westerborkfilm uit 1944 (van Rudolf Breslauer), die later veelvuldig werd gebruikt in documentaires. Het beeld in de film werd het icoon voor de Jodenvervolging.
In 1992 begon Wagenaar een research naar haar identiteit en ontdekte dat twee wagons in de gefilmde trein Nederlandse Sinti vervoerden. Op 7 februari 1994 hoorde Wagenaar op een woonwagenkamp in Spijkenisse van Crasa Wagner de naam van het meisje. Later werd hem duidelijk dat ze met haar moeder, vier broertjes en zusjes en nog vier andere familieleden in Auschwitz was vergast. De zoektocht van Wagenaar werd vastgelegd door Cherry Duyns in de documentaire Settela, gezicht van het verleden (1994).
Na zijn pensionering bij de Sijthoff Pers, dat naast De Haagsche Courant ook de dagbladen Goudse Courant en Rotterdams Nieuwblad maakte, is Aad Wagenaar nog ruim tien jaar hoofdredacteur geweest van het glossy Rotterdamse zakenmagazine FRIENDS IN BUSINESS en schreef hij een boek over Bokito, de losgebroken zilverrugaap uit Blijdorp.